zaterdag 25 januari 2014

Vegetarische lasagne

Op veler verzoek: een recept dat geschikt is voor degenen die niet langer dan een half uur in de keuken willen staan, maar ook voor degenen die het wel leuk vinden om wat meer tijd te besteden.
Voor elk recept geef ik eerst de uitgebreide versie en eronder de snelle variant. Je kunt zelf per recept de gewenste versie kiezen, ze zijn uitwisselbaar.

Het recept heeft 3 delen: bechamelsaus, tomatensaus en de eigenlijke ovenschotel.
Het basisrecept is vegetarisch.
Voor de lasagne ga ik uit van verse lasagnebladen. Als je gedroogde gebruikt, volg dan de kookaanwijzingen op de verpakking.

Voor 4 personen: 500 gram verse lasagnebladen.
Parmezaanse kaas
Zie verder de ingredienten per recept.

Bechamelsaus
Zelf maken:
50 gram margarine
5 eetlepels bloem
0,5 l volle melk
zout, peper, nootmuskaat

Smelt de margarine op laag vuur in een pan met dikke bodem. Zorg dat het niet bruin wordt.
Doe de bloem erbij en roer het snel glad met een garde of vork. Laat de bloem heel even meegaren.  
Haal de pan van het vuur en roer een gedeelte van de melk erdoor tot het glad is.
Zet de pan terug op het vuur, voeg de rest van de melk toe en laat het, steeds roerend, aan de kook komen en binden (dat kan wel even duren) maar laat het niet doorkoken. Roer peper, zout en nootmuskaat door de saus.

Snelle versie:
Ik weet geen snellere versie dan gewoon een pakje te kopen en de gebruiksaanwijzing te volgen of een pot van bijvoorbeeld Grand Italia te nemen.

Tomatensaus:
Zelf maken:
3 el. olijfolie
1 ui, heel fijngehakt
1 teen knoflook, fijngehakt
1 kg. Rijpe tomaten, hoe zachter hoe beter
2 eetlepels tomatenpuree (indien gewenst)
1 glas rode wijn
Peper, zout
Verse oregano, fijngehakt, ca 3 eetlepels.

Ontvel de tomaten door ze in te snijden en dan in kokend water onder te dompelen. Hak ze in hele kleine stukjes en laat zoveel mogelijk vocht uitlekken.
Verhit de olijfolie in een diepe pan.
Bak de ui tot hij lichtbruin en glazig is en voeg de knoflook toe. Roer even door.
Giet de wijn erbij, breng aan de kook en laat een minuut doorkoken.
Voeg de tomaten toe, de tomatenpuree als je dat wil, zout, peper en de oregano. Breng opnieuw aan de kook en laat dan op heel laag vuur minstens een uur pruttelen. Er moet zoveel mogelijk vocht verdampt zijn.

Snelle versie:
Vervang de verse tomaten door een blik gepelde tomaten of passata di pomodoro.
Vervang de verse oregano door gedroogde, dan is 1 eetlepel genoeg.
Nog sneller is natuurlijk om een pot kant en klare saus te nemen – alles kan.

Variaties:
Bak wat in plakjes gesneden champignons met de ui mee.
Voor een niet vegetarische versie: bak 250 gram gehakt met de ui mee, of voeg tegelijk met de knoflook ham- of spekblokjes toe.

De lasagne

Verwarm de oven voor op 180°C
Strijk een paar lepels bechamelsaus over de bodem van een lage, rechthoekige ovenschaal.
1. Bedek met lasagnebladen.
2. Strijk er een laagje bechamelsaus over uit. Zorg dat je genoeg overhoudt voor de laatste laag.
3. Giet er gelijkmatig wat tomatensaus over.
  • niet vegetarische variant: leg er een plakje ham op –
Herhaal 1 tot en met 3 tot alles op is, maar maak het niet te hoog, neem in dat geval liever een grotere schaal.

Eindig met lasagnebladen. Bedek het geheel met een iets dikkere laag bechamelsaus en rasp er Parmezaanse kaas over tot de lasagne goed bedekt is.
Snellere versie: neem een zakje geraspte parmezaanse kaas.

Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet een half uur in de voorverwarmde oven, tot de kaas gesmolten is.




Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen