zaterdag 25 januari 2014

Paté - het recept van mijn kerstmenu


Als je deze paté gaat maken, zorg dan dat je alleen thuis bent. Het eindresultaat ziet er geweldig uit en ruikt ook zo, maar het bereidingsproces is nogal kledderig en je wil niet het risico lopen dat niemand er van eet.

Ingredienten:
300 gram varkenslappen
300 gram speklapjes
300 gram varkenslever
2 lepels gedroogde, gemengde kruiden (ik gebruik tijm, salie en oregano)
3 lepels grappa of cognac
2 kleine eieren
zout, peper
3 lepels bloem
8 plakken vetspek



Verhit de oven tot 110°C .
Week de kruiden in de grappa.
Klop de eieren los.
Hak de varkenslappen en de speklappen fijn of gebruik de keukenmachine.
Maal de lever met het zout fijn.
Meng het vlees goed met de lever.
Voeg de eieren, de kruiden en de grappa en zout en peper toe. Goed mengen.
Voeg de bloem toe en meng goed.
Gebruik je handen om te mengen, of, als je dat niet wil, gebruik dan het plastic mes in de keukenmachine.

Bekleed de bodem en wanden van een patévorm met het vetspek en laat 1/3 overhangen. Als je geen patévorm hebt gebruik dan een gewoon cakeblik.
Doe de vulling in de vorm en druk goed aan. Dek af met het overhangende spek.

Bak de paté in het midden van de oven in ca. 3 uur gaar.
Keer de vorm dan op een bord. Kijk uit want er komt heet braadvocht uit.
Laat de paté afkoelen.









Serveer plakjes paté met cranberry of bramengelei.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen