zaterdag 25 januari 2014

Pasta boscaiola


Kenmerkend voor mijn blog recepten: ook bij dit gerecht kun je kiezen tussen een simpele en een uitgebreide versie. Er zijn veel manieren om het klaar te maken, allemaal smakelijk.

Dit is een typisch herfstgerecht, maar gezien de weersvoorspelling voor dit weekend zou je er zomaar blij mee kunnen zijn.

Ingredienten voor de simpele variant:
  • 3 el. Olijfolie extra vergine
  • 1 ui
  • 250 gram champignons of gemengde paddenstoelen
  • 2 worstjes
  • 1 glas droge witte wijn (ik gebruik Soave)
  • verse salieblaadjes (of gedroogde, als je geen kruidentuin hebt)
  • takjes tijm (of gedroogde)
  • zout, peper
  • parmezaanse kaas
  • 300 gram korte pasta, bijvoorbeeld pennette


Snipper de uit. Maak de champignons schoon met keukenpapier en snijd ze in plakjes. Verwijder het vel van de worstjes en snij de vulling klein. Hak de salieblaadjes fijn. Laat de tijm aan de takjes.

Verhit de olie op middelhoog vuur. Fruit de uit tot deze lichtbruin en glazig is. Voeg de champignons toe en laat even meebakken. Voeg de worstvulling toe en schep om tot het lichtbruin is. Zet het vuur laag, voeg de wijn toe, draai het vuur omhoog en laat een minuutje koken. Zet het vuur weer laag, voeg de kruiden en het zout en peper toe. Doe en deksel op de pan en laat op laag vuur sudderen.

Kook de pasta al dente en giet af.
Haal de tijmtakjes uit de saus en mix hem met de pasta. Serveren met geraspte parmezaanse kaas.

Ingredienten voor de uitgebreide versie:
  • Alle ingredienten voor de simpele versie, en / of:
  • 50 gram pancetta of bakbacon in stukjes
  • 5 – 10 gram gedroogde porcini (of: Xenos verkoopt gemengde bospaddenstoelen)
  • 100 gram kerstomaatjes
  • 10 zwarte olijven
Week de porcini in lauw water. Knijp het water eruit en snijd ze in kleine stukjes.
Volg het simpele recept, maar voeg bij de uit de pancetta toe. Voeg de porcini gelijk met de andere paddenstoelen toe. Voeg de tomaatjes toe als je de kruiden toevoegt, maar gebruik dan geen zout, de pancetta is zout genoeg.
Voeg de olijven op het laatst toe.

Voor een vegetarische versie:
Laat de pancetta en de worst weg, en gebruik in plaats daarvan tofu, in stukjes gesneden. Je kunt de tofu eerst een uurtje marineren in een mengsel van olijfolie, salie, oregano, zout en peper.
Volg verder één van de recepten. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten