zaterdag 25 januari 2014

La treccia - gevlochten saliebrood.


Je eigen brood maken is één van de leukste dingen van koken. Je huis gaat er heerlijk van ruiken en er kan weinig op tegen de smaak van versgebakken brood.

Het neemt wat tijd, maar ik zal het je gemakkelijk maken. Als je niet zelf deeg wilt kneden kun je overal en klare broodmix krijgen.


Ingredienten:
500 gram meel
1 zakje gedroogde gist
3 theelepels zout
1 eetlepel olijfolie
10 verse salieblaadjes, gehakt
250 ml. lauw water

Gemakkelijke versie:
1 pak kant en klaar broodmix en volg de aanwijzingen op het pak tot en met de eerste keer rijzen.

Roer het meel, de gist, het zout en de salieblaadjes door elkaar. Maak een kuiltje in het midden en voeg de olie en een derde van het water toe. Kneed tot al het water is opgenomen. Voeg dan weer een derde water toe en herhaal bovenstaande. Voeg dan het laatste water toe en kneed tot het deeg niet meer plakkerig is. Het deeg moet soepel aanvoelen. Voeg anders nog een beetje water toe maar pas op dat het niet te slap wordt.

Laat het deeg minstens een uur rijzen. Kneed het dan opnieuw door. Als je de kant en klare mix gebruikt, voeg dan nu de salie toe. Goed kneden.
Verdeel het deeg in drie delen en maak rolletjes door ze over het aanrecht te rollen tot ze uitgerekt zijn.
Vlecht het deeg dan door steeds een laagje over een ander te vouwen.

Dek de treccia (Italiaans voor vlecht) af met een schone theedoek. Je kunt wat meel op de theedoek strooien zodat het deeg er niet aan vastplakt.

Verhit de oven op 200°C. Bak de treccia 10 minuten in het midden van de voorverwarmde oven, verlaag dan de temperatuur naar 180°C en bak nog tien minuten. Het brood moet hol klinken als je er op klopt.

Variaties:
  • Voeg gehakte knoflook toe op hetzelfde moment als de salie.
  • Voeg geraspte parmezaanse kaas toe op hetzelfde moment als de salie.
  • Voor de niet-vegetariers: voeg stukjes salami of ham toe als je voor de tweede keer kneedt.
  • Voor de vegetariers: vervan de salami door stukjes zongedroogde tomaat.
  • Vervang de salie door gehakte rozemarijn, maar kijk uit, het is gauw teveel.


De salie treccia is heel lekker met:
Druiven-, peren- of appelgelei
Een niet te pittige kaas, bijvoorbeeld provolone dolce
Dun gesneden kalfsvlees.



De variant met rozemarijn smaakt heel goed met muntgelei, runderstoofvlees, of als je vegetarier bent, met appelcompote.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen