zaterdag 25 januari 2014

Fruit plukken.. één keer oogsten, drie keer profiteren


Voor de gelukkigen onder ons die een fruittuin hebben is dit een leuke manier om zoveel mogelijk profijt van de oogst te hebben. Maar het is natuurlijk prima mogelijk om het fruit gewoon te kopen, de samenstelling maakt niet uit. Ik had dit jaar heel veel frambozen en een slechte aardbeienoogst, maar als je frambozen moet kopen wordt het een dure aangelegenheid. Het moet wel leuk blijven.
Geschikt fruit: aardbeien, frambozen, bessen en bramen, maar ook pruimen, perziken en nectarines.

De recepten zijn niet moeilijk, maar ze kosten wel wat tijd, die je voornamelijk zult besteden met wachten. Maar: het geeft ook nogal wat rotzooi, dus de tussenliggende tijd kun je mooi gebruiken om de keuken schoon te houden.

Ingredienten:

1 kilo rood, zacht fruit, schoongemaakt en gewassen


Voor de gelatine:
1 pak geleisuiker

Voor de taart: 
175 gram bloem 
40 gram suiker (vanille) suiker
snuf zout 
1 eidooier
125 gram koude margarine
1-2 lepels aardbeienjam of gelei
1 zak gedroogde bruine bonen (steunvulling)


 Voor de crème:
250 ml slagroom
1 ei
2 eetlepels suiker of 1 eetlepel suiker en een zakje vanillesuiker

Keukengerei:
pan met dikke bodem
bakpapier
zeef
litermaat
springvorm diameter 24 cm
mixer
mengkommen
jampotjes of flessen

De taartbodem (deel 1)
Begin met de taartbodem. Verwarm de oven voor op 200° C.
Meng de bloem, suiker en zout en doe de in stukjes gesneden boter erbij. Meng dit en doe de eidooier erbij. Kneed dit snel tot een soepel deeg, voeg desnoods wat (koud) water toe.
Vet de springvorm in met margarine en bestrooi met een beetje bloem.
Druk het deeg in de vorm en maak een opstaand randje.
Bedek het deeg met een vel bakpapier, vul dit met de bruine bonen (of spliterwten ofzo), druk licht aan en bak de bodem met de steunvulling ongeveer 15 minuten.
Zet meteen de jampotjes of flessen, met de deksels, in de hete oven om ze te steriliseren.

Na 15 minuten het bakpapier en de bonen verwijderen en zet de oven naar 180° – de bonen niet weggooien, je kunt ze honderd keer opnieuw gebruiken.

  • Bak de bodem nog ca. 10 minuten op 180° .
  • Zet intussen het fruit in de pan met dikke bodem op een heel laag vuur.

Haal de taartbodem uit de oven en laat afkoelen.
Zet de jampotjes / flessen en deksels omgekeerd op een hele schone theedoek.


De gelei
  • Het fruit gaat sap afgeven. Roer het af en toe heel voorzichtig om. Het fruit mag wel stuk gaan, je kunt een beetje prakken met een vork, maar niet plat drukken.

Als het fruit al het sap heeft afgegeven (dit duurt 10 – 20 minuten), het laten uitlekken in een zeef op de litermaat. Dit kan ook echt wel ruim een half uur duren. Je kunt het af en toe even omroeren.
Verdeel de pulp die je overhoudt over twee kommen en laat afkoelen.

Als je alleen sap wil maken, giet het dan in de schoongemaakte flessen en sluit goed af.

Als je gelei wilt maken:
Doe het sap terug in de pan en doe de geleisuiker erbij (de juiste verhouding staat op het pak, je zult dus even moeten rekenen).
Breng al roerend aan de kook, laat vier minuten doorkoken. Blijf ernaast staan, want het kookt gauw over. Hou 1 tot 3 lepels apart voor de taart, als je geen jam hebt.
Giet de gelei in de schone jampotten, sluit goed af en zet ze 5 minuten op hun kop.

Het is ongeveer een jaar houdbaar... maar ik eet nog steeds van mijn oogst van 2009.


De crème
Klop de slagroom zonder suiker goed stijf. Klop het ei los.
Roer het ei door 1 deel van de fruitpulp en roer er 2 lepels suiker door (of, 1 lepel suiker en een zakje vanillesuiker. Zo glad mogelijk roeren, nu mag je wel prakken.
Roer het mengsel door de slagroom, giet alles in een ondiepe schaal en laat minimaal 3 uur in de koelkast opstijven.


De taartvulling (deel 2)
Strijk de gelei die je apart gehouden hebt over de bodem (of gebruik aardbeienjam).
Roer desgewenst wat suiker door het tweede deel van de fruitpulp en verdeel het over de taartbodem.
Je kunt de taart nog garneren met schijfjes appel, hele aardbeien, stukjes perzik, of geef er gewoon slagroom bij.








Geen opmerkingen:

Een reactie posten